Vladimir Radomirović

Predsednik Udruženja novinara Srbije

Vladimir Radomirović

Predsednik Udruženja novinara Srbije

Biography

Vladimir Radomirović rođen je 25. septembra 1973. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu i srednju školu, studirao engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu. Novinarstvom je počeo da se bavi 1994. godine, najpre u redakciji „Vremena“, a potom u „Danasu“, „Našoj Borbi“ i magazinu „Status“.

Od 1999. radio je za nedeljnik „Reporter“ u Beogradu i Banjaluci. Kao glavnog i odgovornog urednika „Reportera“ tokom 2001. i 2002. godine policija ga je dva puta saslušavala po nalogu tužilaštva i Vlade Srbije, tražeći da otkrije izvore informacija, što je Radomirović odbio.

Od 2003. do 2005. godine radio je na Televiziji B92 kao novinar i urednik vesti, da bi 2006. prešao u „Politiku“, gde je bio zamenik urednika spoljnopolitičke rubrike i, tokom 2008. godine, zamenik glavnog i odgovornog urednika. Posle smene Ljiljane Smajlović sa mesta glavne urednice, sa grupom kolega ukazivao je na cenzuru koju je sprovodio novi glavni urednik, kao i na sukob interesa u kojem se našao tadašnji premijer Mirko Cvetković, čija je firma zarađivala na ugovoru sa „Politikom“. Posle višemesečnog maltretiranja i cenzurisanja tekstova, grupa novinara dobila je otkaze krajem 2009. godine.

Koristeći ovo iskustvo i potrebu da se novinari zaštite od pritisaka, a novinarski izvori od pretnji, Radomirović i nekoliko kolega iz „Politike“ 2010. godine napravilo je „Pištaljku“, portal za prijavljivanje i istraživanje korupcije, kao i za zaštitu uzbunjivača. Radomirović je glavni i odgovorni urednik „Pištaljke“, koja je do sada objavila nekoliko stotina istraživačkih tekstova o korupciji, sukobu interesa, nenamenskom trošenju budžetskog novca i stanju u pravosuđu.

Za svoj rad sa „Pištaljkom“, Vladimir Radomirović je 2011. godine dobio Povelju za građansku hrabrost „Dragoljub Stošić“, 2012. Nagradu „Verica Barać“, koju dodeljuje Savet za borbu protiv korupcije, a 2014. godine dobio je stipendiju Fondacije za novinarstvo „Niman“ na Univerzitetu Harvard. Tokom jednogodišnjeg boravka na Harvardu, pohađao je postdiplomske kurseve na Školi za državnu upravu „Džon F. Kenedi“ i Masačusetskom tehnološkom institutu (MIT), a održao je i predavanja o korupciji i zaštiti uzbunjivača na Harvardu (Pravni fakultet) i Univerzitetu Nortistern (Northeastern University) u Bostonu.

Radomirović je kao član radne grupe Ministarstva pravde učestvovao u pisanju nacrta Zakona o zaštiti uzbunjivača, koji američki stručnjaci ocenjuju kao „zlatni standard“ za slične zakone u svetu.

Jedan je od osnivača Evropskog centra za slobodu štampe i medija (European Centre for Press and Media Freedom) sa sedištem u Lajpcigu i član Upravnog odbora Međunarodne mreže za uzbunjivanje (Whistleblowing International Network), koalicije organizacija za zaštitu uzbunjivača. Član je Komisije za žalbe Saveta za štampu i član Upravnog odbora Centra za strateške alternative. U Udruženju novinara Srbije je od 2009. godine, član Uprave je od 2013, a član Izvršnog odbora od 2016. godine.

Oženjen je Draganom Matović, novinarkom i urednicom u „Pištaljci“, sa kojom ima sina.

All session by Vladimir Radomirović